Open Monumentendag op 10 en 11 september

Open Monumentendag is de kans voor inwoners om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Duurzaam duurt het langst

Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Duurzaam duurt het langst’. Veel monumenten hebben in hun rijke historie meerdere functies gehad: ze zijn meegegaan met de tijd. Eeuwenoude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Maar hoe maken we het dagelijks gebruik van deze monumenten ook duurzaam? En hoe behoudt je daarbij de cultuurhistorische waarde van het monument?

Folder met programma

Dit jaar laat de gemeente enkele succesvolle monumentale verduurzamingsprojecten zien. Van een prachtig woonhuis tot aan een boerderij, een imposante kerk tot een toonaangevend museum. De opengestelde monumenten en activiteiten zijn geconcentreerd in de gebieden Spoorzone en Museumkwartier, Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel. In Udenhout is een route vanaf Erfgoedcentrum ’t Schoor naar vijf zogenaamde Duinboeren aan de rand van het Nationale park de Loonse en Drunense duinen. Meer informatie op erfgoedtilburg.nl en in de folder die als pdf te downloaden of te bekijken is.  

Doel Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen ze de aandacht voor monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.