Naambord voor Kevin van de Rijdt onthuld

Het Ministerie van Defensie ontwikkelde in 2019 samen met het Veteranen Platform en met medewerking van Rijkswaterstaat een plan om bruggen en viaducten in Nederland te vernoemen naar militairen die tijdens hun inzet voor buitenlandse missies zijn omgekomen. Twee militairen, en inwoners van onze gemeente kwamen niet thuis van een missie: Eerste Luitenant Tom Krist en Korporaal Kevin van de Rijdt.

Blijvende herinnering

De gemeente ondersteunt het initiatief van harte en heeft toestemming gegeven om twee bruggen de namen van Tom Krist en Kevin van de Rijdt te geven. Het gaat om de ‘brug Heukelomseweg’ (kreeg de naam Eerste Luitenant Tom Krist) en de ‘brug Abcoven’ (kreeg de naam Korporaal Kevin van de Rijdt). In 2020 zijn de naamborden op de bruggen bevestigd. Zo bieden de bruggen een blijvende en passende herinnering aan hen die zich voor de veiligheid van anderen onvoorwaardelijk hebben ingezet.

Officiële onthulling

In het bijzijn van de ouders van Kevin van de Rijdt, familie, vrienden, oud-collega’s van Kevin en medewerkers van Defensie, Veteranen Platform en Rijkswaterstaat vond op 19 oktober de officiële onthulling plaats. Het programma startte in de Raadszaal van het Stadhuis. Burgemeester Weterings, Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen en voorzitter Veteranen Platform, luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven hielden een toespraak. Daarna ging het gezelschap naar het Vrijheidspark waar Luitenant-Kolonel Gijs Tuinman sprak en burgemeester Weterings samen met Karin Hermans (moeder Kevin van de Rijdt) en kleindochter Jaimy het naambord van Korporaal Kevin van de Rijdt onthulden. Aan het eind van de bijeenkomst vloog, als eerbetoon aan Kevin van de Rijdt, een Apache-gevechtshelikopter over.

Laat uw bandenspanning controleren

Inwoners kunnen gratis laten meten of er genoeg lucht in hun band/banden zit. ‘Band op Spanning’ is een van de acties van de gemeente Tilburg om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De mensen van ‘Band op spanning’ controleren de banden en waar nodig vullen zij ze gratis bij. Bijna elke zaterdag en een aantal vrijdagen tot en met 17 december staan ze op het parkeerterrein bij de Hornbach of bij de AaBee Fabriek.

Waar en wanneer?

Op deze dagen zijn medewerkers van 10.00 tot 17.30 uur aanwezig.

Parkeerterrein AaBee Fabriek: Wethouder van Ierlantstraat 33

  • 22 en 29 oktober
  • 19 november
  • 2 en 3 december   

Parkeerterrein Hornbach: Hestiastraat 1    

  • 12 en 26 november
  • 10, 16 en 17 december                    

Besparen

In 2019 was de laatste bandenspanningsactie in Tilburg. Toen bespaarden Tilburgers naar schatting 4.521 liter brandstof, 17 ton CO₂ en ruim 20 duizend euro . In totaal zijn 1.238 auto’s gecontroleerd. Bij 1.022 auto’s (83%) waren de banden niet op spanning en zijn de banden opgepompt. Een gemiddelde besparing van 16,58 euro per auto.

Hoe werkt het?

Medewerkers van ‘Band op Spanning’ vragen auto-eigenaren zelf of zij hun banden willen laten controleren. U kunt ook zelf naar ze toe stappen. Vervolgens leggen zij een flyer onder de ruitenwisser. Alleen auto’s die zijn voorzien van een flyer worden gecontroleerd. Naast het controleren van de bandenspanning, worden de banden indien nodig opgepompt tot de, door de fabrikant, geadviseerde spanning. Inwoners hoeven zelf niks te doen. Na controle vinden inwoners een kaartje onder de ruitenwisser met zowel de oude als de nieuwe bandenspanning en informatie over wat ze besparen. Meer informatie op: bandopspanning.nl.

Eerste elektrische vrachtwagens van het BAT in gebruik

In het begin rijden ze alleen in en rond de binnenstad, later volgt de rest van de gemeente. Iedereen die in Tilburg woont, werkt, onderneemt en verblijft kan bijdragen aan een schone lucht in de gemeente. Bijvoorbeeld door bewust stil te staan bij het soort vervoer, het delen van vervoer en te kiezen voor schoon vervoer zonder uitlaatgassen. Ook de gemeente neemt hierin stappen, door voor het eigen wagenpark te kiezen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Vuilniswagens BAT

Het vervangen van de vuilniswagens door elektrische wagens als een van de eerste gemeenten in Nederland, is een grote stap. De eerste 3 elektrische vrachtwagens rijden nu al rond, maar vanaf 2025 zijn het alleen nog elektrische wagens die bedrijfsafval en huishoudelijk afval inzamelen in het centrum en de omliggende wijken. Daarmee is het BAT voorbereid op de nul emissie zone, die in en rond het centrum ingaat op 1 januari 2025. Een nul emissie zone betekent dat hier alleen (bedrijfsmatige) vrachtauto’s, bestelbussen, taxi’s en (mogelijk ook) touringcars zonder uitstoot kunnen rijden.

Gemeentebreed

Stapsgewijs volgt daarna de rest van het wagenpark en gaat het BAT ook in andere wijken met elektrische wagens rijden. Het BAT wil kapitaalvernietiging voorkomen en vervangt een voertuig daarom pas als het is afgeschreven. Stap voor stap werkt de gemeente zo aan een schoon, gezond en duurzaam Tilburg.