De wijkagenda’s zijn er omdat de gemeente het belangrijk vindt om van inwoners, partners en ondernemers te horen wat nodig is om de leefbaarheid in wijken, dorpen en buurten te verbeteren en wat daar samen aan gedaan kan worden.
Verbinding
In de agenda’s wordt enerzijds de verbinding gelegd tussen de wijk of het dorp, en de gemeente. En anderzijds tussen de diverse thema’s die spelen in het gebied. Omdat opgaven in een gebied continu kunnen veranderen, wordt de agenda regelmatig bijgesteld.
Bekijken
Deze wijk- en dorpsagenda’s kunnen inwoners online bekijken via de pagina ‘wijkagenda’ op deze site tilburg.nl. In de agenda’s staat meer over de projecten en ideeën die er zijn voor een dorp, wijk of gebied voor de middellange en lange termijn. Het zijn projecten en ideeën die de partners in de stad en de gemeente willen realiseren, eventueel samen met de inwoners. Tilburg heeft 14 wijk- en dorpsagenda’s.
Onderwerpen
Welke onderwerpen voorbij komen in de wijkagenda’s? Wat voor maatregelen er genomen moeten worden om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen bijvoorbeeld. En wat er gedaan kan worden om een gebied groener te maken of de veiligheid in een bepaald gebied te vergroten. Ook plannen die betrekking hebben op kinderen en jongeren staan in de wijkagenda’s. De wijkagenda’s verschillen van elkaar, het gaat om maatwerk per dorp of wijk. Bovenstaande onderwerpen zijn voorbeelden van onderwerpen. Ze komen niet in alle wijkagenda’s terug.
Meedenken?
Inwoners die mee willen denken over wijk- en dorpsagenda kunnen contact opnemen met de wijkregisseur of omgevingsmanager van hun wijk of dorp. Wijkregisseurs houden zich vooral bezig met praktische zaken zoals o.a. overlast en bemiddelen tussen gemeente en burgers. Omgevingsmanagers met de plannen voor de lange termijn. Inwoners kunnen op de pagina ‘wijken’ op deze site zien wie de wijkregisseur of omgevingsmanager is voor hun dorp of wijk.