Winnaars vrijwilligersprijzen Tilburg 2022

De ‘jongerenvrijwilligersprijs’ ging dit jaar naar maar liefst 2 jongeren: Evi Hendriks en Aniso Kariye. Het was de 25e keer dat in Tilburg de vrijwilligersprijzen zijn uitgereikt.

Arjen Pijfers

Arjen is sinds 1994 vrijwilliger bij Willem II. Dankzij zijn initiatief startte Willem II in 2018 als 1e club in Nederland met Football Memories: supporters en oud-spelers die te maken hebben met ouderdom, dementie, geheugenverlies of eenzaamheid halen tijdens tweewekelijkse bijeenkomsten in het stadion samen herinneringen op. Ook hun mantelzorgers zijn hierbij betrokken. Op initiatief van Arjen is dit een landelijk project geworden. Er doen 17 clubs aan mee.

Stichting Social Kids Tilburg

Stichting Social Kids Tilburg zet zich in om eenzaamheid onder jongeren tussen de 8 en 17 jaar tegen te gaan door het organiseren van laagdrempelige activiteiten in de wijk Reeshof. Er komen jongeren die om verschillende redenen weinig tot geen sociale contacten hebben. Vaak zijn dit jongeren met b.v. autisme en/of adhd. Maar ook kinderen die op school weinig aansluiting hebben. Alle activiteiten zijn gratis zodat ze ook de jongeren bereiken die financieel minder bedeeld zijn.

Jongerenvrijwilligersprijs

In dit jubileumjaar koos de jury voor het eerst 2 jongeren voor de Jongerenvrijwilligersprijs: de 14-jarige Evi Hendriks en de 22-jarige Aniso Kariye.

In 2019 stapte Evi Hendriks zelf naar Woonzorgcentrum de Herdgang met de vraag of ze vrijwilligerswerk mocht komen doen. Vanaf die tijd ondersteunt ze wekelijks de bewoners met bingo, koken en bakken, doet ze een spelletje of maakt een praatje. Evi is als 14-jarige al erg sociaal betrokken en inspireert met haar enthousiasme andere leeftijdsgenoten om ook vrijwilligerswerk te gaan doen.

Aniso Kariye is al ruim anderhalf jaar actief in het project WeSpeak: 10 jongeren uit Tilburg West komen elke week samen om te inspireren, motiveren en adviseren. Ze zijn een stem van de wijk en geven gevraagd en ongevraagd advies aan de netwerkpartners in West. Aniso is vanaf het begin erg betrokken en motiveert jongeren in de wijk om mee te denken en te doen. Ze is een drijvende kracht in dit succesvolle project.

Onmisbaar

Wethouder Esmah Lahlah: “Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze stad en dorpen. Ze zijn het smeermiddel van onze samenleving, omdat zij zich belangeloos inzetten voor anderen en zorgen voor de grote sociale samenhang in onze gemeente. Daar zijn we dan ook enorm trots op. Zonder vrijwilligers zouden er veel minder initiatieven van de grond komen. Om maar wat voorbeelden te noemen: er zouden veel ouderen vereenzamen, nieuwkomers zouden onze taal niet zo goed leren en veel sportverenigingen zouden niet bestaan. Kortom, de stad kan niet zonder hen. Daarom bieden we als gemeente Tilburg graag, samen met andere betrokken organisaties en sponsoren, de vrijwilligers een gezellige avond en een erkenning in de vorm van een prijs. Dat is wel het minste dat we kunnen doen.”

Stemmen

De Tilburgse Vrijwilligersprijzen worden georganiseerd door VrijwilligersTilburg in opdracht van Gemeente Tilburg en in nauwe samenwerking met Interpolis, Rabobank Tilburg en omstreken, Brabants Dagblad, communicatie- en marketingbureau PEP en Gewoon Cin. De winnaars in de categorieën ‘Vrijwilliger’ en ‘Organisatie’ zijn bepaald door inwoners uit de gemeente Tilburg (2/3 deel) en een vakjury (1/3 deel). In totaal zijn er zo’n 2.000 digitale stemmen uitgebracht. Bij de Jongerenvrijwilligersprijs zijn geen genomineerden, de voordrachtjury kiest uit de inzendingen direct de winnaar(s).

Geef een reactie