Stadsbeiaardier kan eind 2023 veilig de toren in

Zo komen er onder andere geleidingsgetouwen en een valstop bij de trappen, noodverlichting en handvatten bij de trappen, rookmelders en blusmiddelen. Ook vervangt de gemeente de stoppenkast bij de ingang van de kerk, komt er een brandmeld- en ontruimingsinstallatie en een alarmknop. Het werk aan deze veiligheidsmaatregelen duurt ongeveer 4 maanden. In die tijd onderzoekt de gemeente ook of er een sprinklerinstallatie in de toren of in de hele kerk kan komen.  

Sinds najaar 2021 geen klokkenspel

Beiaardier Carl van Eyndhoven speelt sinds het najaar van 2021 niet meer vanuit de toren van de Heikese kerk. Een dilemma voor de gemeente die zich verantwoordelijk voelt voor zowel het behoud van immaterieel erfgoed als het voorzien in een veilige werkomgeving voor medewerkers. 

Wethouder Yusuf Çelik (Personeel & Organisatie: “De gemeente is en voelt zich verantwoordelijk om een veilige werkplek te garanderen voor al haar werknemers. Dit geldt ook voor de stadsbeiaardier, die in dienst is bij de gemeente. Daarom neemt de gemeente veiligheidsmaatregelen in de toren van de Heikese kerk.” 

Beiaardier is immaterieel erfgoed 

Wethouder Marcelle Hendrickx (Cultuur): “De stadsbeiaardier van Tilburg heeft lokaal, regionaal en landelijk zijn stempel gedrukt op de beiaardcultuur. Het handspel van de beiaardier is een ambacht en maakt deel uit van ons immaterieel erfgoed. Daarom kiezen we er ook voor om de werkplek van de beiaardier veiliger te maken en niet voor een simpelere oplossing als een beiaardautomaat.”                              

Geef een reactie